28 Aralık 2012 Cuma

Yüzbinlerce öğrencinin ortak noktası , çok mühim bir soru.


1)Ders çalışmak istiyorum ama çalışamıyorum hep kafamda bir plan oluyor ama gerçekleştiremiyorum kendimi yorgun hissedip atalete düşüyorum ne yapmalıyım?

2)Çalışamamanın çeşitleri vardır , sizin bahsettiğinizde "istiyor fakat çalışamadığınızı söylüyorsunuz." Bu durumda planlama ve planları eyleme geçirme ve alışkanlıklardan bahsetmeliyiz.

 Çok isteme kısmı arada bir olup sonra hedefler unutuluyorsa , planın önemi çok daha artar. Plan bir anlık coşkunun uzun döneme yayılmasına , zamanın verimli kullanılmasına ve çalışırken kafanın rahat olmasına yarar. Fakat bahsedilen "istemek" her ansa , fakat çalışılamıyorsa , bazı şeyleri değiştirmek ve tazelenmek gerekir. Nerdeyiz biz? Napıyoruz? Hangi ilkokulu hangi ortaokulu ve liseyi nasıl ve niçin okuduk ? Aldığım taktirler , girdiğim yazılılar ve sınavlar , kurduğum hayaller ...

Artık size anlam ifade etmeyen sloganınızı değiştirin. Tabi sloganınız varsa ! Herkesin başarısını tetikleyici bir sloganı , bir cümlesi olmalıdır. Kafayı toparlayıp kendine katı kurallar koymak ve odanın düzenini değiştirmek gibi değişikliklerle " Bugün hayatımın geri kalan kısmının ilk günüdür!" de ve bunu hisset.

Rekabet ve haz da , çalışmayı tetikleyebilir. İnsanoğlu fıtraten kısa süreli haz peşinde koşacak şekilde yaratılmıştır. Öss sınavı , tarafınızdan uzak  hedef olarak algılanabilir. Öyleyse kendinizi , iki gün sonraki sınav gibi  kısa süreli hedefe odaklayın ve kendinizi bilerek rekabet durumuna sokun .Beyninizin çitasını yükseltin . Bunun için kıyaslıyorsanız eğer kendinizi her zaman  sizden iyilerle kıyaslayın. Bir önceki netini geçmeye çalışmak , kimseyle kendini kıyaslamamak da iyidir. İnsanları değil de , konuları rakip olarak görmek daha iyidir. Yenemediğiniz konu var mı ?Uzun süredir ertelediğiniz? Sorularını görünce korktuğunuz , konuya çalışmaya bile cesaret edemediğiniz.Öncelikle o konuların üzerine gidin.

Bu durumdan çıkmanın bir güzel yolu , çalışmanın   önemini ,anlamaktır.Çözmüyorum kardeşim ne gerek var bu kadar teste , ben konunun özünü biliyorum diyebilmek için , açıp sıkılmadan konu da çalışılabilir.


Öğrencinin planlarını uygulayamaması , bazen kendi kendisini hapsetmesidir.Çalışmadıkça plan yürümez , plan yürümedikçe çalışmaz. Kuralları kaldır canın ne istiyorsa çalış da , zamanı boş geçirmemek için uygulanabiecek bir taktiktir.

Olaya olumlu yaklaşılmalı ve somut hedefler koyulmalıdır. Mesela , zamanımı boş geçirmemeliyim değil de, bugün en az 6 saat çalışmalıyım gibi.

Çalışmayı engelleyen bir neden de , aynı branşın sıkmasıdır. Bir branşın kitabına odaklanıp onu sonuna kadar bitirmenin daha iyi olduğundan bahsedilse  de , bu sıkıcı bir yöntemdir. Her branştan bir konu bitireceğim , ve konu sonundaki testleri çözeceğim diyerek öğrenci daha uzun süre sıkılmadan ders çalışabilir.

Çalışmak saymayacağınız bazı aktiviteler , çok önemlidir. Mesela
yatarak  açıp biyoloji video dersi izlemek...

Çalışkan ve azimli bir arkadaşla birlikte çalışmak da , bu atalet durumunu yenmeye yardımcı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder