21 Nisan 2013 Pazar

Öğrenmek üzerine düşünceler...

   Öğrenmek üzerine binlerce zaten binlerce sayfalık kitaplar var. Fakat ben son zamanlarda üzerinde çok düşündüğüm , kendi fikirlerimi (belki kitaplarda vardır bilmiyorum) belirteyim.

1) Odaklanmak .

   Bir bulmaca çözdüğünüzü düşünün.Ya da bir yapbozu...Ne yapmanız gerekir? Oturur odaklanır bitirene kadar uğraşırsın. Parçalar arasında ilişki kurarak , bütüne ulaşmaya çalışır ve bütüne ulaştıkça da resmi anlamaya başlarsın.10 dakika gidip gelerek 6 sefer yapmaktansa , otur 20 dakika odaklan ve işini tek seferde bitir.Çünkü her uzaklaştığında  parçalar arasında kurduğun ilişkileri unutursun , odaklanmanı kaybedersin. Aynı şeyi bir satranç tahtası üzerinde de düşünebilirsin , hamle yapmadan önce epey düşünürsün. Fakat ikide bir tahtanın başından kalkıp uzaklaşırsan , geri geldiğinde yapacağın hamleyi anlayabilmek için , gerekenden çok daha fazla düşünmen gerekir. Bunun anlamı nedir?

Mesela kimya çalışıyorsun. Konular arasında ilişki vardır , bilgiler arasnda ilişki vardır. Kimya kendi içinde bir bütündür. Otur odaklan , baştan sona bitir kimyayı . Resmin bütününü görene kadar sadece kimya çalış , (aynı yapbozda olduğu gibi..)

2)Heyecan , Enerji ve Potansiyel

      Bırakın çıplak gözle görmeyi , mikroskopla dahi göremediğimiz atomun içinde dahi öyle bir potansiyel enerji vardır ki , ortaya çıktığında dünyayı sarsar. Fakat atom bombası nın patlaması için de , büyük bir eşik enerjisi gereklidir. (hidrojen bombası patlaması) İnsanın da içinde öyle bir potansiyel vardır fakat bu potansiyelin ortaya çıkması için , bir eşik enerjisi gereklidir. Çoğu zaman kaybetmek , bu yüzden kazanmanın başladığı yerdir. Olimpiyatların birinde kaybeden bir sporcuyu , olimpiyatlardan bir gün sonra çalışırken görmüşler  ve ne yaptığını sormuşlar. 4sene sonra olacak olimpiyatlara hazırlandığını söylemiş , ve 4 sene sonra altın madalya almış. Ygs de kaybetmek  lys için , ya da ilk sene kaybetmek bir sene daha hazırlanmak için ortaya bu potansiyeli çıkartıyorsa , ne güzel...

   Hayatta, beynimize bir çok bilgi girer ve çıkar. Beynin bu bilgilerden hangisinin önemli olduğuna karar vermesini beklemeyeceksin . Beyin , sen hangisinde heycanlanırsan , hangisine önem verirsen on bilgiyi kaydeder. Bu yüzden , şaşırtıcı , korkutucu , komik ,eğlenceli ya da heyecan verici olayları unutmayız.
Bilim adamları bunu beynin aynı anda sağ ve sol lobunu birlikte kulllanmaya bağlar. Böyle duygularımızı bilgiye katarak beynin sağ lobunu harekete geçirmiş oluruz... Bu yüzden , kasıtlı olarak , ders çalışırken heycanlanmaya , ondan zevk almaya ilişki kurmaya çalış. Öğrenirken bilgilere yorum yap , gerekirse kendi kendine konuş. Konuş ki beyin bir de ses olarak kaydetsin  o bilgiyi , konuş ki dudakları kıpırdatmak için düşün bilgiyi...Mesela yanlış şıkkı gördüğünde "haha kloroplast ne arar la bakteride " diye bağırıyorsan, bu odaklandığının ve heyecanla çalıştığının göstergesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder